Shortcuts en settings
Shortcuts en settings
Shortcuts. Sneltoeten. Daar ben ik dol op. Want het werkt zo lekker snel als je er eenmaal aan gewend bent.
In de eerste instantie de controle-knop in combinatie met een letter. Je komt die combi's vaak ook tegen in Word. Of je gebruikt ze gewoon op het internet als je een tekst van een pagina elders wilt plaatsen.
In Tinkercad is het niet veel anders. Sommige letters zijn makkelijk te snappen, andere moet je onthouden
C = Copy
V = Vastplakken
Z = Ongedaan maken (Doe je even iets fout dan ga je dankzij controle-Z naar de vorige handeling)
D = Duplicate En waarom zou je dupliceren als je ook kunt kopiëren? Omdat je ontwerp terwijl je het dupliceert op dezelfde plek blijft staan als het origineel. Dat is handig als je het bv een paar graden wilt draaien terwijl je het origineel ook nog nodig het.
Daarnaast is de controle-knop in combinatie met de muis ook een bijzonder fijne shortcut.
Bovenaan de pagina links kan je mbv het kubusje daar je ontwerp van alle kanten bekijken en laten draaien. Maar mbv controle-linkermuis-knop gaat dat veel sneller.
Controle-scrollwieltje indrukken maakt dat je je werkblad kunt laten bewegen. Ook handig. Probeer het maar eens.
Het is de bedoeling dat je deze handelingen bijna blind kunt maar spieken is altijd toegestaan hoor.
Dat geldt niet voor de shift-knop, die moet je tijdens het ontwerpen blind kunnen vinden. Een verlenging van je gereedschap wordt het. Want met de shift-knop in combinatie met de muis kan je je gehele ontwerp gelijkmatig groter en kleiner maken. Maar ik loop vooruit op de dingen.
Plaats nu eens een kubus op je werkveld. En maak 't actief door er op te klikken met je muis. Je ziet dat er nu allemaal puntjes in beeld komen. Op de hoeken wit, in het midden zwart. Als je met je muis op zo'n wit puntje gaat staan, het vasthoudt en dan op en neer beweegt dan zie je dat de kubus willekeurig allerlei lengtes en breedtes aanneemt. Dat wil je meestal niet. Je wilt dat je ontwerp meestal de vaste vorm aanhoudt. Dus gebruik controle-z nu om terug te gaan naar de kubusvorm. Door de shift-knop (die zit boven de controle knop) ingedrukt te houden en weer op zo'n wit puntje in te loggen met je muis, blijft de kubus de vaste vorm houden tijdens het vergroten of verkleinen.
Wil je je ontwerp een stukje opschuiven? Je kunt het 'op pakken'en het handmatig ergens anders naar toe schuiven. Maar stel dat het belangrijk is dat het wel op dezelfde lijn blijf staan waar het stond maar slecht een paar mm naar links of rechts. Gebruik dan de pijltjestoetsen.
Over werkveld gesproken: hoe groot wil je dat dat is?
Mijn printbed was tot voor kort 15 x 15 cm dus mijn ontwerp mocht niet groter zijn dan dat.
Rechtsonder zie je het woord 'settings'. Klik daar eens op?
Mijn laatste tip?
Rechtsonder zie je ook nog 'snap grid'staan. Het duurde bij mij even voordat ik door had waar dat voor was. Maar het is zo dat de standaard settings van vergroten of verkleinen, verplaatsen in Tinkercad automatisch 1 mm is. Dat is, als je zoals ik miniaturen maakt, veel te grof. Met tienden werken is ook fijn.
Dat doe je via 'snap grid'. Instellen en klaar. Dit moet je echter bij ieder nieuw ontwerp weer instellen.
Reacties
Een reactie posten