Aan de slag met een 3D printer?

Geen paniek! Wil jij graag zelf aan de slag maar breekt het angstzweet je uit? Ik probeer je in Jip en Janneke taal te vertellen hoe het bij mij is gegaan, waar ik tegenaan liep en hoe ik het oploste.


Want wat wilde ik al lang en graag leren 3D printen!
Maar ik was best bang dat ik veel geld uit zou gaan geven voor een stuk techniek dat ik niet zou gaan begrijpen! En wie kan jou daar goed over informeren? Want ik ben nog van de generatie die mede vertrouwt op de mondelinge uitleg van een écht persoon. Daarnaast wilde ik niet via het internet bestellen ivm eventuele mankementen, reparaties.
Wel deed ik onderzoek, las recensies. En zo liep ik tegen de Flashforge Adventurer 3 aan.  Op de eerste plaats vanwege de looks, vergeef me. De printer zit in een box dus je kijkt tegen een keurig kubusje aan. En dat heeft als voordeel dat er geen stof in het apparaat terecht komt. Op de gedeelde eerste plaats was de eenvoud. Een machine waar kinderen op de basisschool mee kunnen werken: dat móest voor mij dan toch ook goed gaan? Jip en Janneke taal: beter!
Ik toog naar een bedrijf zo’n dertig kilometer bij ons vandaan, liet me inlichten en de eigenaar en ik kwamen tot dezelfde conclusie: de Adventurer 3.

De complete paniek was toen nog steeds niet over want hoe ontwerp je? Jaren geleden had ik een heel dure avondcursus gedaan om een ingewikkeld programma dat 3D Max heet te leren en daar bakte ik echt níks van. En ontwerpen dát wilde ik! Want er zijn gratis bibliotheken te vinden op het internet met dingen die je zo kunt downloaden en printen maar dat is niet ‘des Kitty’s’. Ik wil selluf!
Ook daar had de verkoper een antwoord op en hij demonstreerde me razendsnel een online programma dat Tinkercad heet. Ook gemaakt voor scholieren. Je hoeft er niets voor te installeren, er zijn een aantal eenvoudige tutorials en is zelfs handig om te gebruiken ook als je gewoon iets wilt ontwerpen.

 Een paar dagen later werd mijn prachtige 3D printer bezorgd, heb ik ‘m heel eenvoudig geïnstalleerd (de instellingen waren al verzorgd) en ging ik er mee aan de slag. Ik downloadde een allerleukst poppenhuiskrukje van het internet en gaf de printer direct de opdracht om het ding voor me te maken. Want ik dacht dat het zo werkte: je klikt op enter en het wordt voor je geprint. Maar minder is waar.
Filament, zo heet die dunne kunststof draad die gebruikt wordt om te printen gaat aan een kant dik een tube in en komt haardun, gloeiendheet, bij de printmond (= nozzle) eruit. Dat gloeiend hete zorgt er voor dat die dunne draadjes steeds aan elkaar smelten waarbij je ontwerp dus haardun-laagje voor laagje wordt opgebouwd. Dat gaat prima zolang het ontwerp vlak is. Maar stel je een barkruk voor, zo’n moderne met een ronde voet. De voet wordt geprint. Dan de poot. Tot nu toe niks aan de hand: ieder laagje komt op het vorige laagje. Maar dan komt nu het zitje! Er komt heel filament uit de nozzle en dat hangt dan ineens ergens in de lucht! Daarop zakt het naar beneden omdat er geen houvast is en er ontstaat een gedrocht van loshangende draden.

 
Je ontwerp, of het nu van jezelf is of zo van het internet komt, moet eerst door een extra programma dat de slicer heet. Die term had ik al heel vaak gehoord maar ik had geen idee wat het was! Vanuit je ontwerpprogramma of vanaf je download moet het daar naar toe geëxporteerd worden.
In mijn geval zit er een automatisch slicer programma bij de Flashforge printer. Er is me verteld dat het programma nogal primitief is maar het voldoet. Ik ben er ook niet al te diep in gedoken, heb wat dingen onderzocht maar kies hoofdzakelijk voor standaard instellingen. Je kunt de temperatuur voor het filament veranderen bijvoorbeeld, dat is wel handig omdat sommige soorten echt een andere hitte vereisen.
In ieder geval kan je in dát programma zorgen voor ‘support’. Dunne ondersteuningen die met je ontwerp meegeprint worden en die heel makkelijk weg te breken zijn. Ik kies vaak voor automatische support, dan doet de slicer dat voor mij; het gemak dient de mens.

Ik kocht het ding in oktober 2020, het heeft inmiddels 1100 uren gedraaid. Dat is veel, volgens de dealer maar hij zegt ook dat je niet tot iets nieuws over moet gaan zolang het bestaande apparaat het nog goed doet. En dat is geen punt, ik ben nog dik tevreden. Het ontwerpen gaat steeds beter, zelfs in het eenvoudige Tinkercad maak ik complexe modellen en de resultaten mogen er zijn!!

Reacties