WIL JIJ OOK EENS BEGINNEN?

 In een kringloopwinkel kocht ik een poppenhuis, wat kinderlijk, helemaal kaal, geen meubels, geen mooie wanden of iets op de vloer. Echt een project voor mij.

Nadat ik het op Facebook plaatste in een poppenhuisgroep, kwamen er best veel vragen van beginnende poppenhuisbezitters. En besloot ik dit moment aan te grijpen om een beetje van mijn kennis  te delen. Juist voor hen die ook een project aanschaften maar zich vervolgens afvragen wáár ze in ’s hemelsnaam moeten starten, hoe je het aanpakt, waar je je spullen vandaan haalt om er iets moois van te maken. En ook welk gereedschap je zeker nodig hebt.

Ik herinner me mijn eerste opknapper nog heel erg goed dus het moet gaan lukken met mijn hulp.
Op de eerste plaats is het, denk ik, heel belangrijk dat je weet wat de schaal van je poppenhuis is. Want dat bepaalt heel veel van wat je daarna gaat doen.  En dat is best makkelijk te achterhalen. Weet dat een doorsnee plafond in het echt tussen de 2.45 m en 2.60 m hoog is. Meet de hoogte van  jouw poppenhuisplafond. Deel de hoogte van een echt plafond door het getal dat je zojuist gemeten hebt en rond dat getal mooi af. Een poppenhuis is vaak schaal 1:12 of soms 1: 16 of 1:24. Kom je bijvoorbeeld op een getal van 11,6 weet dan dat dat 12 is. En 14,8 wordt echt 16.
Zo, dat is vast gesteld, je weet nu in ieder geval naar welke maat meubeltjes moet gaan zoeken als je zover bent dat je het huis in gaat richten.

Dan: bepaal je stijl.
Wil je het ouderwets inrichten met het gevoel van de Victoriaanse tijd, hou je meer van grootmoeders tijd? Of misschien heb je een zwak voor de jaren zeventig. En modern, dat behoort ook tot de mogelijkheden. Fantasie, vergeet dat niet: een muizenhuis, een heksen-optrekje.
Heb je dat bedacht, kijk dan eens op Pinterest. Niet om te kopiëren maar om geïnspireerd te raken. Maak een moodboard met wat jouw aanspreekt. En maak binnen dat board subcategorieën: woonkamer, slaapkamer, hal enzovoorts. Wat voor kleurenschema wil je gebruiken? Alles tot in de puntjes doorgevoerd in iedere kamer? Of elke ruimte zijn eigen uitstraling?

Kijk naar je poppenhuis: hoe wil je het indelen? Waar komt welke kamer?
Is er een trap, waar moet je rekening mee houden?
Zijn er geen trappen, zoals in mijn huis ga dan voor deuren achterin het huis die naar een, voor mensenogen onzichtbaar, trappenhuis leidt. Je inwoners zelf kunnen er wél komen.

 
In het begin van je verbouwperiode heb je niet gek veel gereedschap nodig: een kunststof mat met ruitjes waar je op kunt snijden (maar een kunststof keukensnijplank volstaat in het begin ook), een scherp hobbymes, een metalen liniaal om mee te meten en om langs te snijden en natuurlijk een goed geslepen potlood. Een schaar is niet perse nodig maar die heeft iedereen wel in een lade liggen, toch? Mocht je Lego in huis hebben dan zijn een paar stenen daarvan wel handig ivm haakse hoeken.
Houtlijm en alleslijm, eventueel secondelijm ofschoon ik daar geen groot voorstander van ben omdat dat vaak witte vlekken maakt en toch eerder loslaat.
In het begin gaan je handen pijn doen van het snijden maar je ontwikkelt vanzelf spieren, geloof me.

Kringloopwinkels hebben verborgen schatten die je altijd kunt gebruiken: sla de knutselafdeling nooit over want wie weet wat voor mooi papier, lapjes, friemeltjes er tegenkomt? En kijk ook eens bij het speelgoed: Playmobil heeft niet de fraaiste popjes maar wel erg leuke accessoires voor je kamertjes.

Heb je een verf- en behangspeciaalzaak in de buurt: Decorette, Thuisin, Decokay: informeer of ze misschien een behangboek over hebben, laat je telefoonnummer achter: rond juni en december is er vaak een wisseling van collecties, profiteer daarvan.

In huishoudzaken als Action, Blokker, Xenos vind je mooie placemats of badmatten die je als vloerbedekking kunt gebruiken, en ook vilt leent zich daar bijzonder goed voor.

Hoe ga je aan de slag?
Op precies dezelfde manier als hoe je je eigen huis aan zou pakken als je gaat verhuizen: je begint met het plafond (en daarvoor mag je gerust je huis ondersteboven zetten) dan doe je de wanden en als laatste de vloeren.

 Mijn eerste meubeltje maakte ik aan de hand van een tutorial die ik op Pinterest  had gevonden. Ik heb het 1:1 gemaakt, ik had geen idee wat de schaal was. Tekening geprint, onderdeeltjes uit het papier geknipt en dat als patroon gebruikt voor het hout van het sigarenkistje dat ik had. De scharniertjes van het sigarendoosje gebruikt als scharniertjes voor de deurtje.

 

Dan heb ik nog wat tips voor je:
- Stel dat je huis op een of andere manier waterschade heeft opgelopen en na droging zie je al die hinderlijke vlekken nog? Koop dan eerst isolatieverf. Of wegenverf, dat mag ook en behandel de wand of vloer daarmee. Rook, roet en vocht zijn heel hardnekkig en slaan óveral weer doorheen.
- Het is beslist de moeite waard om je wanden te voorzien van twee, drie lagen magneetverf vóórdat je ze verft of behangt. Het wordt er even niet mooier op want die magneetverf is donkergrijs, maar later ben je wel blij omdat je vrijwel alles mbv magneetjes aan de achterkant op kunt hangen waar je wilt!
- Poppenhuisbewoners, zo je die al hebt, vinden het niet erg als hun meubeltjes niet met lak geverfd zijn. Acrylverf uit tubes werkt prima op een tafeltje en ook latex uit die handige testers die je tegenwoordig overal koopt, laten je spullen er prachtig uit zien.
- Ben je lid van Facebook? Er zijn heel veel leuke poppenhuisgroepen waar je heel veel vragen kunt stellen en inspiratie op kunt doen.  Specifieke zoals bijvoorbeeld voor Lundby  of wat algemener , Poppenhuis en tips Deze groepen zijn Nederlandstalig, en er zijn er nog heel veel in het Engels. Lees altijd even de huisregels, bij sommige groepen mag je niks verkopen, bij andere wel of alleen op bepaalde dagen. En wordt je lid? Doe dan ook mee! Want niets is zo erg als slapende of alleen toekijkende  leden.

Terug naar de tutorials

 

 

Reacties