Dressoir tutorial

Het is ten strengste verboden om deze tutorials openbaar te maken zonder te verwijzen naar dit blog en zonder de naam van de ontwerper te vermelden. Alle copyrights behoren toe aan C.M van Meurs.

Dit keer zie je een ontwerp voor een dressoir in Lundby-formaat.
Dat hoeft voor hen die een schaal 1:12 werken geen probleem te zijn want om de juiste maten te krijgen vermenigvuldig je de maat maal 4 waarna je ‘m dan door 3 deelt. Soms komen daar rare getallen uit met allemaal dezelfde getallen achter de komma, gebruik daar je gezonde verstand.
Het kastje werd gemaakt van multiplex van 3,5 mm, alleen voor de deurtjes werd dunner hout gebruikt. Meer omdat het zo uitkwam vanwege de kleur dan vanwege noodzaak. Meet altijd met een schuifmaat, zeker omdat er halve millimeters in de maten voorkomen.
Schrijf met een potlood dunnetjes de letter op het vak zodat je niet in de war raakt. Dat is later uit te gummen.
Schuur van alle onderdelen de randjes en bij de draaideurtjes de kant waar het deurtje bij de zijwand komt iets meer ivm de draaiing.
Handgreepjes: wil je handgreepjes op de deurtjes of wil je er gaatjes in boren zoals in de kast uit deze tutorial, doe dat van te voren.

Voor de BOVENKAST heb je nodig, gemeten in millimeters:
A) Zijwanden: 2x 25 x 31
B) Boven én onderkant: 2x 94,5 x 25
C) Achterwand: 1x 94.5 x 25

De ONDERKAST
D) Achterwand: 1x 94,5 x 29
E) Zijwanden: 2x 40 x 36
F) Boven en onderkant: 2x 94,5 x 33

DEURTJES
G) Schuifdeurtjes bovenkast: 2x 49 x 25 (bij methode 1)
2x 49 x 26 (bij methode 2 en dat hangt ook wat af van de diepte van de sleuf die je maakt)

H) Draaideurtjes onderkast: 2x 31 x 28

BINNENKANT ONDERKAST
I) Tussenwandjes: 2x 26 x 29
J) Plankje: 1x 29 x 30

STAANDERS EN LIGGERS
K) Staander voor zijkant: 2x 3,5 x 10,8
L) Ligger tussen de kastjes in: 1x 3,5 x 100

Beschrijving:
ONDERKASTJE


Het is soms best moeilijk om gaatjes voor scharnieren te boren nadat alles al in elkaar is gelijmd dus start met het boren van gaatjes in de boven en onderkant F. Makkelijk is om de plankjes op elkaar te leggen en te tapen zodat ze niet meer verschuiven en dan in een keer door twee plankjes boren.


Start met achterwand D. Lijm deze op F maar let wel op dat je dat niet aan de kant doet met de gaatjes.
Achterwand droog? Lijm dan beide zijwanden F tegen de onder en achterwand.
Zoals je ziet op de foto, vallen de deurtjes van dit kastje vóór de tussenwandjes, daarom zijn die wanden iets korter dan de zijwanden.
Lijm de tussenwandjes I en ’t plankje J. Bouwsteentjes zijn van grote hulp om hoeken haaks te houden en wanden recht.
Pas daarna lijm je het bovenblad op ’t kastje.


In het voorbeeld is dus een dunnere houtsoort gebruikt puur en alleen omdat een contrast tussen twee houtsoorten een leuk effect kan geven. Vanwege dat dunne hout worden hier knopspelden gebruikt als scharnierpunten. Iets anders zou ‘t dunne hout doen spijten.
Met de spelden duw je een gaatje in ’t deurtje. Verwijderd de knopspeld, knip die af en gebruik het korte stukje als scharnierpunt waarbij je het knopje met een klein beetje lijm vastzet.

je dikker hout gebruikt kan je daar gewoon ook gaatjes in boren en bv een tandenstoker als scharnierpunt gebruiken.
Mocht je overigens je deurtje willen verven met een contrasterende kleur, doe dat dan vóór je het vastzet.

BOVENKASTJE
In dit kastje zitten schuifdeurtjes die ergens tussen moeten klemmen om van links naar rechts te kunnen.
Dit kan je doen door sleuven in B (boven en onder) te slijpen met een minitool of door heel dunne latjes op ’t hout te lijmen. Als je kijkt naar de begeleidende foto die volgt dan snap je de bedoeling.

Methode 1: de latjes, 3 stuks. Daarvoor werd in ’t voorbeeld 2 dunne koffie-roerstokje gebruikt. Snij die in de lengte in 3 gelijke stukken op een lengte van 94,5
Lijm de eerste evenwijdig aan de voorkant van plank B , sla dan de breedte van je schuifdeurtje over, lijm weer een latje en herhaal dit nog een keer. Je hebt op die manier 3 latjes zowel op de onderkant en de boven-binnenkant van het bovenkastje. Hier schuiven de deurtjes langs.
Methode 2: de sleuven, 2 stuks. Slijp met je minitool twee sleuven breed genoeg om een deurtje door te laten schuiven.

Lijm achterwand C tegen de onderkant B aan waarbij de sleuven/latjes aan de voorkant blijven.
Als dat droog is, lijm dan de zijwanden A ten de onder en achterwand.
Na droging plaats je de schuifdeuren tussen de latjes of in de sleuven, achter elkaar uiteraard en lijm dan de bovenlat op het kastje waarbij je er voor zorgt dat ook de latjes of sleuven passend worden aangesloten.
De twee kastjes worden aan elkaar verbonden door een latje/staander aan de zijkant te lijmen. Leg de kastjes op de achterwand op je werkblad en lijm de staanders zover mogelijk naar achteren vast. Daarbij is de bovenkant van de staander evenwijdig aan ‘t bovenkastje en de onderkant aan ’t onderkastje. Gebruik bouwsteentjes om de boel haaks te houden.
Tussen de twee staanders komt nog een ligger. Dat maakt de boel steviger maar is ook decoratief.
De hoogte mag je helemaal zelf bepalen.

Als allerlaatst komende pootjes.
Zaag 4 pootjes van 10 mm hoog. Dat kan uit het zelfde multiplex dat je gebruikte, zorg dan dat ze ook 4 mm dik zijn, maar ook uit een willekeurig mooi vierkant latje dat je nog ergens heb liggen.
Verder zaag je twee lange latjes van 75 mm en twee van 17 mm.
Bouw hiervan een onderstel zoals op de laatste foto en lijm dat onder het kastje.
De klus is geklaard.

 Terug naar de andere tutorials

Het is ten strengste verboden om deze tutorials openbaar te maken zonder te verwijzen naar dit blog en zonder de naam van de ontwerper te vermelden. Alle copyrights behoren toe aan C.M van Meurs.

Reacties

Een reactie posten