Creativiteit
Op een creatief blog hoeven niet altijd prachtige producten geshowd te worden, toch? Soms mag de blogger beslist even haar of zijn ei kwijt.
Nog niet zo lang geleden verzeilde ik in een, vermakelijke, online discussie. Het vond plaats in een groep waar veel miniaturisten samen komen, met name veel handwerkers. Die de prachtigste dingen maken, ik kan het niet ontkennen! Geborduurde vloerkleden, bruidskleding, voedsel van polymeer-klei, houten meubels, het kan niet op!
Dit was de vraag: "Vinden
jullie het gebruik van een 3-D printer voor het maken van miniaturen
een uitkomst en goede vooruitgang, of misschien juist niet?"
Ik voelde me in de verdediging schieten terwijl ik het las want ik vind mezelf een redelijk goede miniaturist die gebruik maakt van moderne technieken.
Er waren pro's en con's.
* Het is geen handwerk, dat las ik vaak als argument. En dat is een waarheid als een koe. Het komt uit een machine. Tenzij je de véle uren meetelt die je kwijt bent om van dat witte filament iets te maken dat er uit ziet alsof het wél met de hand is gemaakt. Want dat witte klokje dat je hier ziet werd niet vanzelf zo kleurrijk. Het is net zo goed priegelwerk. Zoals bv een 'workshopje' dat je koopt. Je hoeft dan alleen maar de geleverde materialen in elkaar te zetten om het daarna zo origineel mogelijk schilderen.
* Dat het lastiger wordt op beurzen, dat was een ander veelgelezen argument. In de eerste instantie begreep ik dit niet. Maar het ging erom dat verkopers met geprinte producten die vaak weg doen tegen lagere prijzen dan de standhouders die avond na avond keihard hebben zitten zagen, plakken, fimo-en. Dus 3D-printers worden als valse concurrentie gezien. Toch zag ik op die beurzen 3D geprinte dingen die echt niet erg goedkoop waren. Tenzij het in een effen kleur werd aangeboden zodat je het zelf nog moet schilderen.
Maar ik geef toe: als je eenmaal een goed ontwerp hebt dan kan je het keer op keer op keer weer printen. Terwijl je zelf even een bakkie doet. Of je borduurwerkje afmaakt. Of zit te bloggen.
* Het is heel handig voor poppenhuis-schalen waar je niet zoveel voor kunt kopen. En dat klopt. Want schaal 1:12 is de norm. En daar is heel veel voor te koop. Maar waarom zou je je alleen tot kleinere schalen beperken? Het is in mijn ogen een prachtig hulpmiddel op het moment dat je vormen moeilijk van andere materialen kunt maken. Ik ben niet zo heel handig met fimo en ik had anders nooit dit kleine kikkertje kunnen maken.
* Er zit geen leven in.
En daarmee bedoelde men dat het zo glad en strak is. (en sorry, het plaatje dat ik nu toevoeg is als grapje bedoeld. Ik heb de beer noch het zwaard zelf ontworpen, net zomin als het ei bovenaan de pagina. Ik vond ze vrijwel kant en klaar in mijn 3D ontwerpprogramma. Ofschoon ik het ei wel pootjes en oogjes gaf en het zwaard door de beer stak. Om het leven eruit te halen)
De koekoeksklokken die ik zelf ontwierp zijn niet glad, noch strak. Glad en strak dat heb ik ook wel gezien maar dat was dan bij prachtige moderne meubels die er zo ook uit horen te zien. Het is dus een kwestie van het ontwerp. Iets dat er Victoriaans uit moet zien, zal beslist minder glad uit de printer komen. De foto hieronder nam ik op de beurs. Het is een Flisat poppenhuis helemaal ingericht met zelf ontworpen én geprinte poppenhuismeubels van Mirjam van Dollhous3Design. Ze staat toevallig ook nog een stukje met haar gezicht erop, daar links. Geen leven??? Hoezo??
* Het zou ook niet creatief zijn en het is "een druk op de knop"
Creativiteit is iets dat je in je hebt. Dat kan je uiten door bijvoorbeeld boeken te schrijven, tekeningen te maken of dingen op te lossen thuis of op je werk. Letterlijk en figuurlijk.
Ergens moet iemand toch die dingen bedenken, ontwerpen. Anders kun je op die knop blíjven drukken!!
En juist dat ontwerpen van die dingen is voor een creatief iemand zó leuk!! Er gaat bijna net zoveel tijd in zitten als in het daadwerkelijk bouwen van iets. Met dan als voordeel, ik noem het nog maar een keer, dat je het vaker dan een keer kunt produceren. Mits je dat wilt. Ik ben geen handelaar dus ik heb die pretentie niet. Ik maak wel eens iets wat vaker voor de verkoop maar dat is dan om deze, best prijzige hobby, te kunnen bekostigen.
Overigens ben ik benieuwd wat men in een 3D groep zou antwoorden als die vraag aan ze werd voorgelegd.
Reacties
Een reactie posten