Mid Century stoeltje tutorial

Het is ten strengste verboden om deze tutorials openbaar te maken zonder te verwijzen naar dit blog en zonder de naam van de ontwerper te vermelden. Alle copyrights behoren toe aan C.M van Meurs.

Een typisch stoeltje uit het midden van de vorige eeuw.

Wat heb je nodig:
* MDF of ander hout van 8 mm
* Karton. Dat wat achter een schrijfblok zit is prima. Ribbelkarton is niet geschikt.
* Dun schuimrubber
* 4 goedkope eetstokjes
* Alleslijm
* Nietmachine of kleine spijkertjes met hamer
* Schaar
* Stof naar keuze

Op de foto met benodigdheden zie je precies de maten van de papieren mallen. Dmv de ruitjes zijn die makkelijk na te tekenen.
De kleine mal is voor de zitting. Trek die over op het MDF en zaag het MDF en gebruik de mal ook om dezelfde maat uit het schuimrubber te knippen.
De maanvorm is voor de rugleuning. Knip die uit het karton. En ook uit schuimrubber waarbij je de onderkant, die tegen de zitting aan komt, wat kleiner knipt dan de vorm van het karton
Het schuimrubber dien je aan een kant met een schaar wat ‘af te ronden’.
- Plak de schuimrubber zitting op de MDF zitting

- Uit je lapje stof knip je twee maal de leuning. Eén maal in precies dezelfde maat zonder extra’s en eenmaal met ongeveer 1 ½ cm extra aan de bovenkant. Die gaat namelijk óver de leuning geplakt worden.
De stof voor de zitting dien je zeer royaal af te knippen. Bij het maken van deze workshop werd er zelfs niet verwijderd van te voren.

- De volgende stap is de kartonnen rug: buig die alvast in de juiste vorm, gebruik de MDF zitting daarbij als mal. Dat is ook om te zien of je rugleuning goed past en het moment om die misschien een beetje aan te passen.

- Pak het schuimrubber op de rugleuning , leg de stof over het schuimrubberen plak het aan de achterkant op het karton vast. Je doet dus géén lijm op het schuimrubber!!
Je kunt aan de bovenkant van de stof kleine inkepingen knippen zodat het makkelijker plakt en je niet met vervelende vouwen komt te zitten.
Als de stof aan de achterkant goed vast zit, plak dan met wat lijm de onderkant vast. Smeer de lijm op het karton, niet op de stof, en laat het even wat drogen zodat de lijm niet door de stof heen ‘bloedt’.
De achterkant laat je nog even met rust, dus plak daar nog geen stofje op!

- Het lastigste gedeelte is de zitting, die moet strak bekleed worden zonder al teveel zichtbare vouwen aan de voorkant.
Start daarom met de voorkant, alleen dáár smeer je wat lijm op en zet je de stof vast. Vandaaruit manipuleer je de stof langzaam in model waarbij je voorzichtig eerst de ene zijkant doet en daarna de andere zijkant.
Pas daarna knip je overtollige stof strak langs de rand weg.
Natuurlijk staat het je vrij om het op je eigen manier te bevestigen: er zijn meer wegen die naar Rome leiden en deze manier is niet heiligmakend.

- Tijd om de leuning en de zitting aan elkaar vast te zetten.
Constateer waar het midden is en niet het karton aan het MDF (of gebruik kleine spijkertjes als je geen nietmachine hebt)

- Pas nú beplak je de achterkant van de stoel. Om rafelen te voorkomen is het misschien een goed idee om de randjes eerst heel fijn met lijm in te smeren maar dat is niet echt een noodzaak.
De nietjes worden op deze manier verstopt.
Denk er ook nu weer aan om de lijm op het karton te smeren en wat te laten drogen om geen lelijke lijmvlekken in je stofje te krijgen.

- De volgende stap: de pootjes
Die zaag je, al dan niet onder een schuine hoek, uit de eetstokjes.
Wil je dunne pootjes dan gebruik je het uiteinde, wil je ze iets dikker , zoals in het voorbeeld, zaag dan eerst van ieder stokje evenveel van het puntje af en zaag dan pas de definitieve pootjes.
Lijm ze aan de onderkant van de stoel en je typische jaren zestig stoeltje is klaar.

 Terug naar de andere tutorials

Het is ten strengste verboden om deze tutorials openbaar te maken zonder te verwijzen naar dit blog en zonder de naam van de ontwerper te vermelden. Alle copyrights behoren toe aan C.M van Meurs.

Reacties