Lundby Smaland uit Lyons

Sinds een paar jaar ben ik lid van een leuke Lundby Facebookgroep en begin 2019 plaatste Marie uit Frankrijk een foto van een Lundby Smaland die naar haar was opgestuurd maar die zo slecht was ingepakt dat het huis in ,gebroken, stukken bij haar was gearriveerd.
Ze wilde het weggooien nadat ze alle, vastgeplakte,meubeltjes had verwijderd.
Dat leek mij meer dan zonde, ik voorzag dat ik het wel zou kunnen maken en daarom was ze bereid het huis tegen bezorgkosten naar me door te sturen.

Toen ik de doos openmaakte, wist ik dat ik mezelf vies had overschat 😱
Dat wat was gebroken, was ook écht kapot en eigenlijk was er ook niets meer met elkaar verbonden waarbij ik geen idee had wat de volgorde moest zijn om zo'n poppenhuis in elkaar te zetten.
Ook werd het me duidelijk dat de trap ontbrak en ook de deur boven was verloren gegaan.

Ik kreeg de tip om met iets dat Milliput heet, het plastic te restaureren. Het is wit kneedbaar twee-componentenspul dat je 1:1 met elkaar mengt, dat vult, lijmt en wat met water mooi glad te strijken is zolang het nog niet is uitgehard. Bison verkoopt overigens ook zo iets maar dat stinkt harder en is heel donkergrijs. Dus niet geschikt voor dit frame in ieder geval.
Om de toch wel zichtbaar gerepareerde naadjes te camoufleren heb ik er decoratief washi-band overheen geplakt.

Het was al lang een wens van me om het raam boven te laten verdwijnen en het terug te plaatsen in de badkamer. (Op de rechterfoto hierboven zie je dat ik dat raam al gezaagd heb) Dat betekent dat je de keuken naar boven kunt verhuizen en er in de badkamer eindelijk eens natuurlijk licht komt. De deur tussen de origineel bedoelde slaapkamer en woonkamer was helemaal verdwenen en daarom heb ik van de nood een deugd gemaakt door er een bijna open ruimte van te maken.

Rood, dat werd de leidraad van dit huis, stond ook op m'n wenslijstje :)

De grootste uitdaging werd de trap.
Ik heb altijd de Lundby-trap van eind jaren 60, begin jaren 70, die met die houten spijltjes, het mooist gevonden. Elegant en fijntjes.
Dus heb ik die zo goed als mogelijk nagebouwd en dat is me aardig gelukt al zeg ik 't zelf.

En de tijd tot decoreren brak aan:


De vloer van het kamertje hierboven bestaat uit papier met een houtprint dat ik in stroken sneed om een zo'n realistisch mogelijke houten vloer te creëren.

Daarna plakte ik nieuwe steentjes op de buitenmuren en dakpannen op het dak. En weer een bijzondere Lundby was klaar!

Dit huis is inmiddels verkocht.

Reacties